Hvordan fungerer spadelægning?
En smuk græsplæne er en berigelse for enhver have. Det ser smukt ud, det spreder en dejlig duft og har du børn, kan de også lege på det. Men hvordan sikrer man en god, grøn græstørv? Så kan du f.eks.

Hvad er spadestik?
Sods er klar til brug ruller af græs. Du kan skabe en græsplæne på to måder: med spadestik eller ved at så dit havegræs. Spadestik er lidt mindre pæne til pengepungen, men de er stadig overkommelige. Det er også meget nemmere, hurtigere og du har straks et flot resultat. Såning kræver meget tålmodighed. Derudover er der med spadestik ingen risiko for, at vinden eller fuglene ødelægger din græsplæne, og ukrudt har næsten ingen chance. I princippet kan du lægge spadestik hele året rundt, undtagen når det fryser eller sner. Det anbefales heller ikke i ekstrem varme og meget tørt vejr.

Trin-for-trin plan for at lægge spadestik
Du kan hyre nogen til at lægge spadestik samt gøre det selv. Det kommer bare an på, hvad du har lyst til og har tid og/eller budget til. Under alle omstændigheder skal følgende trin følges:

1. Bestilling eller køb af græstørven

Det hele starter med at købe eller bestille spadestik. Der findes forskellige typer græs, så tænk grundigt over, hvad du vil bruge det til, og tag udgangspunkt i det. Bestem derefter, hvor mange kvadratmeter du skal bruge, og tag hensyn til skæretab. Det generelle råd er at købe fem procent ekstra. NB! Vent ikke for længe med at lægge spadestik, når du først har det i huset. Gør det helst inden for 24 timer, for ellers taber spadestikkets kvalitet.

2. Udjævning af overfladen

Det andet trin er at udjævne overfladen. Jorden skal være helt jævn, flad og tæt, før du kan lægge spadestik. Jo fladere overfladen er, jo smukkere bliver din græstørv. Først skal du rive jorden flad. Derefter ruller du overfladen, så den ikke synker mere. Gentag dette indtil overfladen er hård nok til at nivellere med et vaterpas.

3. Gødskning af undergrunden

Efter udjævning er det klogt at gøde underlaget. Som et resultat klæber græstørven hurtigt til jorden.

4. Udlægning af græstørv

Nu er det tid til at lægge græs. Tag et godt kig på det bedste sted at starte. Rul derefter græsrullerne ud og sørg for, at spadestikket ligger pænt og tæt mod hinanden. Dette forhindrer sømme i at komme mellem spadene. Tryk hårdt på spaden efter lægning.

5. Skær spadestik til størrelse

Efter installationen skal græsplænen klippes til. Dette gøres bedst med en brødkniv, så du kan skære enhver ønsket form.

6. Rul græsset igen

For at komme ujævnheder til livs og sikre, at måtterne er spændte, er det vigtigt at rulle plænen igen. Herefter skal græsplænen vandes. Det er bedst at begynde at sprøjte med det samme. Vær meget opmærksom på siderne af græsset. Det er vigtigt, at du holder spadestikket vådt lige efter du har lagt det, så vær ikke bange for at gøre dette to gange om dagen i starten.

Vedligeholdelse af græstørv
Når spadestikket er på plads, er det bydende nødvendigt, at du vedligeholder græsset ordentligt. Du vil jo gerne bevare en smuk, grøn græsplæne og dermed fortsætte med at nyde din have i fulde drag. Det er bedst at slå græsset mindst en gang om ugen. Gør dette helst i tørt vejr. Om foråret og sommeren anbefales det at gøre det selv to gange om ugen.

Vanding af græsset er også en vigtig del af græsplejen. Både for lidt og for meget vand kan være dødeligt, så tjek fugtniveauet i jorden jævnligt. Hvor ofte og hvor længe du skal vande afhænger af temperaturen, men gør dette mindst en gang om ugen. Endelig er det en god idé at gøde græsset jævnligt. Kun hvis der er tilstrækkelige næringsstoffer til stede, kan græsset vokse godt, og det forbliver smukt grønt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.